dodano: 2014-09-03 10:18:25
Mając na względzie bezpieczeństwo mieszkańców powiatu Gryfińskiego w związku z rozpoczętym sezonem sprzedaży grzybów rosnących w naturalnych warunkach, zwracam się z prośbą o wzmożenie nadzoru nad handlem grzybami surowymi oraz wyznaczanie ich miejsc sprzedaży. Zasady dopuszczenia do obrotu grzybów i przetworów grzybowych reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy ( Dz. U. 2011. Nr 115, poz. 672).
Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji obejmują:
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby oraz szczegółowe warunki wprowadzania ich do obrotu zamieszczone są załącznikach do ww. rozporządzenia.
Grzyby mogą być wprowadzane do obrotu handlowego wyłącznie w placówkach handlowych i na targowiskach i muszą posiadać odpowiednie atesty.
Informuję, że na stronie internetowej PSSE w Gryfinie: pssegryfmo.pis.gov.pl można znaleźć informacje o zasadach bezpiecznego grzybobrania, zasadach postępowania w przypadku podejrzenia zatrucia grzybami oraz harmonogram dyżurów klasyfikatorów grzybów.
Klasyfikatorzy grzybów pełnią dyżury w Powiatowej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej od poniedziałku do piątku w godzinach 7.25 do 15.00. Klasyfikatorzy udzielają konsultacji dla osób zbierających grzyby w celu własnego spożycia oraz wystawiają atesty na grzyby świeże przeznaczone do obrotu handlowego.
Urząd Miejski Trzcińsko
ul. Rynek 15
74-510 Trzcińsko - Zdrój
tel. 91 41 48 001
fax 91 41 48 103
e-mail: um@trzcinsko-zdroj.pl
NIP: 858-17-31-665
REGON: 811684835
konto: 02 9370 1020 0400 0130 2004 0008
Urząd Miasta jest czynny
poniedziałek - czwartek w godzinach 7.30 - 15.30
piątek w godzinach 7.00 - 15.00