dodano: 2017-09-25 09:18:51
Na stronie internetowej PSSE w Gryfinie: pssegryfino.pis.gov.pl można znaleźć informacje o zasadach bezpiecznego grzybobrania, zasadach postępowania w przypadku podejrzenia zatrucia grzybami oraz informację o możliwości skorzystania z porady klasyfikatora grzybów.
Klasyfikator udziela konsultacji dla osób zbierających grzyby na własne cele oraz wystawia atesty na grzyby świeże przeznaczone do obrotu handlowego. Przed wizytą w celu wydania atestu na grzyby świeże uprzejmie prosimy o wcześniejszy kontakt telefoniczny 091/416-23-43 lub 091/416-38-58.
W związku z trwającym sezonem sprzedaży grzybów rosnących w naturalnych warunkach, Państwowy Powiatowy Inspektor Sanitarny w Gryfinie zwraca się z prośbą o zwrócenie szczególnej uwagi na handel grzybami surowymi oraz wyznaczenie ich miejsc sprzedaży.
Zasady dopuszczenia do obrotu grzybów i przetworów grzybowych reguluje Rozporządzenie Ministra Zdrowia z dnia 17 maja 2011r. w sprawie grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających grzyby oraz uprawnień klasyfikatora grzybów i grzyboznawcy ( Dz. U. 2011. Nr 115, poz. 672).
Grzyby dopuszczone do obrotu lub produkcji obejmują:
Wykaz grzybów dopuszczonych do obrotu lub produkcji przetworów grzybowych oraz środków spożywczych zawierających w swoim składzie grzyby oraz szczegółowe warunki wprowadzania ich do obrotu zamieszczone są załącznikach do ww. rozporządzenia.
Grzyby mogą być wprowadzane do obrotu handlowego wyłącznie w placówkach handlowych i na targowiskach i muszą posiadać odpowiednie atesty. Nie dopuszczalna jest sprzedaż grzybów na poboczach dróg, w przypadkowych miejscach przy sklepach (murki, chodniki).
ZAŁĄCZNIK:
Urząd Miejski Trzcińsko
ul. Rynek 15
74-510 Trzcińsko - Zdrój
tel. 91 41 48 001
fax 91 41 48 103
e-mail: um@trzcinsko-zdroj.pl
NIP: 858-17-31-665
REGON: 811684835
konto: 02 9370 1020 0400 0130 2004 0008
Urząd Miasta jest czynny
poniedziałek - czwartek w godzinach 7.30 - 15.30
piątek w godzinach 7.00 - 15.00